Keskituntiansion (KTA) laskenta (huhtikuussa, tuntipalkkalaisille, Sähkö-ja LVI-alan TES)

Seuraa

Keskituntiansion (KTA) laskenta suoritetaan tuntipalkkalaisille lomanmääräytymisvuoden päätyttyä (31.3.) eli sen jälkeen, kun maaliskuun palkat on maksettu ja ennen kuin maksetaan huhtikuun ensimmäinen palkka.

Keskituntiansion laskennan tarkastuslista:

1. Aja Henkilökohtaiset palkkalajit -raportti (Palkanlaskenta -> Raportit) ja tulosta/tallenna (saat talteen vanhat KTA:t ja mahdolliset poikkeavat korotusprosentit)
  2. Poista palkkalaji 1005 henkilökohtaisista palkkalajeista

Palkanlaskenta -> Henkilökohtaiset palkkalajit-välilehti

Poista palkkalaji 1005 Henkilökohtaisista palkkalajeista erikseen kaikilta aktiivisilta tuntipalkkalaisilta palkansaajilta (koska se syötetään myöhemmin vain niille, joille uusi kta on pienempi kuin aikapalkka)

1. Päivitä uudet korotetun keskituntiansion (korvauskeskituntiansio) korotusprosentit (tarkista prosentit työehtosopimuksesta tai alla)

Asetukset -> Palkanlaskenta -> Palkkalajit

• Hae palkkalaji 1005 Korotettu keskiansio
  • Päivitä prosentti-kenttään arvo toimialasi mukaisesti (alla esimerkkikuva)
  • Sähköala: 1,8 % (tarkastettu 2019, palkkalajiin arvo muodossa 101,8)
  • Talotekniikka-ala LVI: 1,85% (tarkastettu 2019, palkkalajiin arvo muodossa 101,85)

korotettu kta

1. Tarkista asetukset: keskituntiansion laskentaperusteet ja kertymiä vähentävien palkkalajien asetukset

Asetukset -> Palkanlaskenta -> Keskiansiot

• Rahakertymässä oikealla puolella kta-laskentaan mukaan otettavat raha-palkkalajit
  • Aikakertymässä oikealla puolellla kta-laskentaan mukaan otettavat aika-palkkalajit
  • kta = rahakertymä / aikakertymä
  • Omasta työehtosopimuksesta voi tarkastaa kta:n laskentaan huomioitavat palkanerät
  • Huom! Jos olet vuoden aikana perustanut uusia palkkalajeja, jotka kuuluvat kta-laskentaan mukaan, siirrä ne oikealle puolelle

1. Laske keskiansiot

Palkanlaskenta -> Laske keskiansio

• Tarkasta, että laskentajakso on ed.lomanmääräytymisvuosi (esim. 04/2018 aikajakso on 1.4.2017 – 31.3.2018)
  • Valitse Tuntipalkkalaiset ja Vain aktiiviset-valinta. Nyt pitäisi näkyä vain työsuhteessa olevat tuntipalkkaiset. Kun oikeat henkilöt valittuna, paina Laske
  • Muodostaa raportin uusista keskituntiansioista (tallenna / tulosta)
  • Uudet KTA:t tallentuvat automaattisesti asetusten mukaiseen palkkalajiin (1004) Henkilökohtaisiin palkkalajeihin jokaiselle tuntipalkkalaiselle

1. Korotettu keskituntiansio (tes: korvauskeskituntiansio)

Korotetulla keskituntiansiolla maksetaan ylitöiden lisäosat, työajanlyhennys, sairaustunnit ja arkipyhäkorvaus

• Varmista, että korotettu keskituntiansio on korkeampi kuin aikapalkka
  • Aikapalkka = perustuntipalkka + hlökohtainen palkanosa (HPO)

Tarkastus on helpointa tehdä esim. kirjaamalla uudelle palkkalaskelmalle Arkipyhäkorvaus (PL 1304). A-hinta pitää olla vähintään aikapalkan suuruinen. Ellei ehto täyty, lisää ko.henkilölle palkkalaji 1005 Henkilökohtaisiin palkkalajeihin ja määritä prosentti-kenttään arvo, jotta ehto täytyy.

• Arvon saat kaavalla: nykyinen aikapalkka / uusi kta x 100

esim.15/14x100 -> Palkkalaji 1005 prosentti-kenttään 107,14)

Vinkki! Jos tuntipalkkalaisia on paljon, käy ensin läpi kenellä on Henkilökohtaisissa palkkalajeissa PL1004 sama tai pienempi kuin aikapalkka. Sen jälkeen voit testata vain heidän kohdaltaan, yllä olevan ohjeen mukaisesti, kenelle PL1005 on lisättävä.

1. Seuraavaksi laske lomapalkkalajien kertoimet ennen kuin maksat lomapalkkoja, kts. erillinen ohje (Lomapalkkalajien kertoimien laskenta)