Lomapalkkojen ja lomarahojen maksu

Kuukausipalkkalaiselle:

  1. Lisää palkkalaskelmalle lomapalkka palkkalajilla 1610. Määräksi maksettavien lomapäivien lukumäärä. Laskee automaattisesti lomapalkan päivähinnan (kk-palkka / 25).
  2. Muuta vielä kuukausipalkka-rivillä (PL1100) määrä-kenttään kaava (plus-merkistä)

- syötä kaava: (25-pidetyt lomapäivät) / 25.

Esim: Jos pitää 2 viikkoa eli 12 päivää lomia, niin kaava on (25-12)/25.

Näin kuukausipalkka- ja lomapalkkarivit yhteensä vastaavat normaalia kuukausipalkan arvoa, koska kuukausipalkkalaiselle ”extrana” kuuluu maksaa vain lomaraha.

  1. Lisää lomaraha palkkalajilla 1620, määräksi maksettavien lomarahojen määrä (a-hinta automaattisesti puolet lomapalkan a-hinnasta).

Huom!

On myös mahdollista maksaa joka kuukaudelle kuukausipalkka ja vain lomarahat silloin, kun henkilö pitää lomaa. Tällöin kertymää vähentäväksi palkkalajiksi (Asetukset - Palkanlaskenta - Kertymät ja siellä Vuosilomakertymä kk-palk. (vrk))

 

Tuntipalkkalaiselle:

Tuntipalkkalaisen vuosilomapalkan laskentaperusteena on keskituntiansio. Keskituntiansio kerrotaan lomapäivien lukumäärän perusteella määräytyvällä kertoimella. (Kerrointaulukko työehtosopimuksessa). Kerrointaulukot on sisällytetty Ecomin palkanlaskentaan, joten riittää, että on ensin laskenut Keskituntiansiot ja sen jälkeen Lomapalkan kertoimien laskenta. Alla ohje kohta kohdalta.

 

  1. KTA-laskenta (jos ei ole jo tehty). Ohje: (KTA:n laskeminen)
  2. Lomapalkkalajien kertoimien laskenta (jos ei ole jo tehty). Ohje: (Lomapalkkalajien kertoimien laskenta)
  3. Seuraavaksi lisää tuntipalkkalaisten uudelle palkkalaskelmalle lomapalkka palkkalajilla 1510, määräksi maksettavien lomapäivien lukumäärä.
  4. Lisää lomaraha palkkalajilla 1520, määräksi maksettavien lomarahojen määrä (a-hinta automaattisesti puolet lomapalkan a-hinnasta).

Maksaessasi lomia palkkalajeilla 1610 (kkp) ja 1510 (tp), palkkalaji vähentää automaattisesti lomapäivät pois kertymistä.

 

Jos lomarahat maksetaan useammassa erässä:

Jos käytäntönä on jakaa lomarahat osiin, esimerkiksi niin, että lomalle lähdettäessä lomarahasta maksetaan etukäteen yksi kolmannes ja kaksi kolmannesta seuraavan palkanmaksun yhteydessä: muuta määrä-kenttään plus-painikkeesta kaava:

maksettavat lomapäivät / 3 x 1 (kun maksussa ⅓ osa)

maksettavat lomapäivät / 3 x 2 (kun maksussa ⅔ osa)

Voit tehdä myös omat palkkalajit näille lomarahan osille.

 

Jos on vanhoja kesä- tai talvilomia maksamatta:

Olisi hyvä, jos vanhat lomat maksettaisiin ennen uusien lomien laskennan aloitusta eli jo ennen uutta kta-ja lomapalkkalajien kertoimien laskentaa. Jos vanhoja lomia ei makseta ennen tätä, niin tee omat palkkalajit vanhojen lomien maksua varten. Tämä tehdään kerran Ecom Palkanlaskenta-ohjelmaan ja jatkossa pystyt hyödyntämään olemassa olevia palkkalajeja vanhojen lomien maksussa. Ensin pitää ottaa Henkilökohtaiset palkkalajit-raportti, josta saat ylös vanhat arvot (palkkalajeista 1004/1510/1520).

  •         Lisää Asetuksiin palkkalajit, esim:

PL 1004 - tee vastaava uusi palkkalaji esim. PL1006 Vanha keskiansio

PL 1510 - tee vastaava uusi palkkalaji esim. PL1511 Vanha lomapalkka

(Prosenttia palkkalajista: 1006!)

PL 1520 - tee vastaava uusi palkkalaji esim. PL1521 Vanha lomaraha

(Prosenttia palkkalajista: 1006!)

 

Seuraavaksi lisää ko.palkkalajit palkanlaskennan Henkilökohtaisiin palkkalajeihin henkilölle, jolle vanhoja lomia pitää maksaa ja päivitä henkilön vanhat arvot niihin.

Muista merkata vähennystapahtumat manuaalisesti henkilön Kertymät-välilehdelle, koska vanhojen lomien osalta kertymät eivät vähene automaattisesti.

 

Lomakorvaus jokaisen palkan yhteydessä

Jos lomakorvaus maksetaan pois jokaisen palkanmaksun yhteydessä, tee ensin asetuksissa (Ohjelmat = Asetukset = Palkanlaskenta, Palkkalajit)
palkkalaji esim 1540, anna sille nimeksi Lomakorvaus, palkkalajiluokaksi Rahapalkka ja tyypiksi Kooste.

Valitse Ecom-koodiksi Lomakorvaus ja laita prosentiksi oletuksena 9.
Paina Muokkaa -nappia, vastaa Kyllä ja siirrä valittuihin palkkalajeihin ne palkkalajit, joista lomakorvaus lasketaan.
Nämä palkkalajit voit tarkastaa käytössä olevasta työehtosopimuksesta. Muista tallentaa valinnat.

Mene sitten palkanlaskennassa halutun henkilön kohdalle ja valitse Henkilökohteiset palkkalajit.
Lisää sinne palkkalaji 1540 ja laita täppä kohtaan Aina mukana laskelmassa ja muuta tarvittaessa prosentiksi 11,5, mikäli työntekijä on ollut töissä yli vuoden.
Kun teet seuraavan palkkalaskelman, tarkasta, että kyseinen palkkalaji tulee laskelmalle ja sen arvo on oikein.

Luotu: Päivitetty :
Palvelun toteuttaa Zendesk