Työajan lyhennysvapaa eli pekkaset

Työajan lyhennysvapaa eli tutummin pekkaset tai pekkaspäivät voidaan työehtosopimuksesta riippuen joko kerryttää työntekijän käytettäväksi myöhemmin tai maksaa joka palkanmaksun yhteydessä.

Työajan lyhennysvapaa kertymänä

Usein työajan lyhennysvapaa kerrytetään työntekijän käytettäväksi vapaana myöhemmin. Ecom Palkanlaskentaan on valmiiksi määritelty Työajan lyhennys -kertymä, joka voidaan ottaa käyttöön henkilön Kertymät-välilehdellä. Kun työajan lyhennysvapaata pidetään, käytetään palkkalaskelmalla ko. kertymää vähentävää palkkalajia. Vähentävä palkkalaji (1500 Työajan lyhennys) määritellään yleensä Prosentti-tyyppiseksi ja arvoksi laitetaan 100 prosenttia palkkalajista 1005 Korotettu keskiansio (tarkasta käytettävät palkkalajit ja prosentit työehtosopimuksesta!).

Kertymien asetuksia voit tarkastella ja muokata valitsemalla valikosta tai kaukosäätimestä Asetukset -> Palkanlaskenta -> Kertymät.

Työajan lyhennysvapaan maksaminen palkkana

Jos työajan lyhennys maksetaan rahana normaalin palkanmaksun yhteydessä,  laskenta tehdään koostepalkkalajin avulla. Työajan lyhennys -kertymä voidaan määritellä henkilölle, kuten normaalistikin, mutta kertymiä ei vähennetä Työajan lyhennys -palkkalajilla, vaan joko kertymätapahtumia muokataan käsin tai erikseen määritettävällä palkkalajilla, jota käytetään, kun työntekijä pitää työajan lyhennysvapaata.

  1. Luo palkkalajeihin (Asetukset -> Palkanlaskenta -> Palkkalajit) Kooste-tyyppinen palkkalaji. Tarkasta työehtosopimuksesta käytettävä prosentti.
  2. Muokkaa koostepalkkalajiin sisältyvät palkkalajit Muokkaa-napilla. Valitse käytettäväksi ainakin Tuntityö, Matkustusajan palkka ja Henkilökohtainen lisä.

mceclip0.png

mceclip1.png

Kun Työajanlyhennys koostepalkkalaji on luotu, lisätään se kaikille työajanlyhennystä ansaitseville henkilöille henkilökohtaisiin palkkalajeihin ja valitaan Aina mukana laskelmalla.

Luotu: Päivitetty :
Palvelun toteuttaa Zendesk