Pelkän ALV:n maksaminen ostolaskulla

Jos ostolaskulla maksetaan pelkästään arvonlisäveroa, esimerkiksi vakuutuskorvauksen yhteydessä, tarvitsee ostolaskun tiliöintiin kiinnittää erityistä huomiota. Ostolasku voidaan syöttää kolmella eri tavalla, joista sopivin kannattaa valita yhdessä kirjanpitäjän kanssa.

1. Ostolaskun syöttäminen maksuna

Jos ostolaskun tyypiksi valitaan "Maksu", sitä ei tiliöidä ollenkaan, eikä se tulostu ostolaskupäiväkirjalle, vaan erikseen Maksut-päiväkirjalle, ja kirjanpitäjän pitää oikaista ALV kirjanpidossa. Tämä on hyvä tapa, jos tämän tyyppisiä ostolaskuja tulee vain harvoin.

2. Erillinen tiliöinti, ALV-korjaus kirjanpidossa

Jos ALV-ostolaskuja tulee säännöllisesti, kannattaa ostolaskuoletuksiin perustaa niitä varten oma tili (Ohjelmat -> Ostolaskut ja ostoreskontra -> Ostoreskontraoletukset, Tilit-välilehti). Tällöin kirjanpitäjän on helppo erotella kirjanpidossa poikkeavat ostolaskut ja korjata ALV:n määrä kuukausikirjanpidossa. Sovi kirjanpitäjän kanssa mille tilille ALV-ostolaskut kirjataan

2b. Erillinen tiliöinti ja vastatili

Jos ALV-laskenta halutaan oikein jo Ecomin päiväkirjoilla, pitää ostoreskontraan perustaa kaksi uutta tiliä - ALV ja alviton vastatili. Tällöin tiliöintiin tehdään ensin kirjaus, koko summasta, jolla ALV:n määrä tulee oikein ja tämän jälkeen miinusmerkkinen vastakirjaus.

ostolasku-vainalv

Luotu: Päivitetty :
Palvelun toteuttaa Zendesk